Glad Lucia 2015 med nytt lussebullerecept
 
Tid att förbereda
Tillagningstid
Totala tiden
 
Vi på Mejas Mat önskar er allesammans en Glad Lucia! Vi hoppas att ni har fått besök av skönsjungandes Lucia med tärnor och kör och haft en riktigt underbar morgonstund. Vår Lucia var lite trött efter gårdagens lussevak med lussebullebak och provsmakning så här kommer Lucia först att komma påhälsandes under kvällningen. Här kommer ett nytt lussebullerecept från oss på en lite luftigare lussebulle än den tidigare. Saffran är omtalat och hur mycket saffran kan barn äta innan det blir skadligt? Det är ingen fara att ge en lussebulle till barn från 6 månader men kommer man upp i ett ½ paket bör man kontakta giftinformationen och vårdcentral då denna mängd ger förgiftningssymptom.
Författare:
Recept typ: Kaka
Maträtt: Svensk husmanskost
Portioner: 24
Ingredienser
Bebis:
  • 100 g skirat smör
  • 2 msk kokossocker (äts upp av jästen)
  • 1 ägg
  • 2,5 dl kokosmjölk (om köpt späd 1:1)
  • 25 g jäst
  • ½ g saffran
  • 2 dl mandelmjöl
  • 4-6 dl vetemjöl + mjöl till utbaket
  • 1 dl russin
Vuxen:
  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 4 dl mandelmjöl
  • 8-10 dl vetemjöl + mjöl till utbaket
  • russin
Instruktioner
  1. Tag lite av sockret och mortla tillsammans med saffran i en mortel.
  2. Låt hälften av smöret mjukna och blanda samman det med socker och ½ ägg.
  3. Hacka ½ dl russin fint och blanda i skålen.
  4. Lös upp jästen i kokosmjölken och blanda i smörblandningen. Smält resterande mängd smör och häll i skålen tillsammans med saffransockret.
  5. Mät upp mandelmjöl och vetemjöl. Blanda samman till en jämn smet. Täck över med bakhandduk och låt jäsa i en timme.
  6. Lägg dekorationsrussin i blöt i en liten skål med vatten. Detta gör att russinen inte bränns lika lätt när man gräddar dem.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma längder som rullas samman till lussekatter. Låt jäsa under bakhandduk i ca 1½ timmes tid eller tills dess att degen reser sig när du trycker lätt på den.
  8. Grädda i 225°C i ca 5-8 minuters tid beroende på ugn och storlek på lussebullarna. Täck gärna över med bakplåtspapper när du ställer in i ugnen så riskerar du inte att bränna lussebullarna så lätt.
  9. Låt svalna och servera bebis.
Noteringar
Receptet passar bebis från 6 månader och uppåt.

Saffran är omtalat och hur mycket saffran kan barn äta innan det blir skadligt? Det är ingen fara att ge en lussebulle till barn från 6 månader men kommer man upp i ett ½ paket bör man kontakta giftinformationen och vårdcentral då denna mängd ger förgiftningssymptom.
Recipe by Mejas Mat - gör din egen barnmat! at http://mejasmat.se/8496-2/