Havremjölk

Dela:

havremjölkBarnmat – Havremjölk

Havremjölk kan man visserligen köpa i butiken men det är väldigt enkelt att göra sin egen, för att inte tala om hur billigt det blir! Sen kan man utöver att man få mjölk även koka gröt på grynen som blir över och göra en välgörande ansiktsmask till mamma! Receptet passar bebis från 6 månader och uppåt.

(8 dl)

1 L kallt vatten
3 dl havregryn
Alla ingredienser är ekologiska.

Redskap:
Mixerstav
skål
sil

Mixa havregrynen till ett mjöl.

Blanda samman havremjöl och vatten i en skål och rör runt tills allt har löst sig. Låt stå att dra i 10 minuter. Rör runt och sila vätskan.

Sterilisera glasflaskor i ugnen på 100 grader i 30 minuter.

Blanda mjölken eftersom den gärna skiktar sig. Häll upp mjölken på glasflaskor och ställ in i kylen.

Tänk på att skaka mjölken innan användning då den gärna skiktar sig.

Spara 1 msk av havregröten till mamma 😉 och koka gröt på resten.

Låt svalna och servera bebis.

Hållbarhet : 1-3 dygn i kylskåp

Samma recept till vuxen:

(8 dl)

1 L kallt vatten
3 dl havregryn
1/2 krm salt
ev 1 msk olja

Mamma: Tag och sätt upp håret och lägg gröten som blev över som en ansiktsmask i ansiktet, så blir man riktigt snygg 😛 Låt torka medan bebis äter sitt mellanmål runt 2o min. Tvätta av med vatten och njut av mjuk och strålande hy 😉 Har du känslig hy kan du få lite rodnad som lägger sig efter ytterligare 20 minuter.

Smaklig Spis!

Kommentarer

    • mejasmat säger

      Kul att du gillar det! Javisst, det går säkert alldeles utmärkt att göra. Tror inte att det ska finnas några hinder, kanske att det tar lite längre tid att sila bara 🙂 Berätta gärna hur det gick 🙂

    • mejasmat säger

      Hej Oras!
      Nej, faktiskt så är det vanligt kallt vatten som jag använder i detta recept. Ska ta och skriva ut det för tydlighetens skull. Bra att du tog upp detta 🙂

  1. Johanna Jacobsson säger

    Kan man sen använda mjölken i kokade maträtter som mjölk?
    Jag tänker till exempel på om det går att koka risgrynsgröt på denna mjölk?

    • mejasmat säger

      Javisst kan du använda mjölken i mat att laga med, det går himla bra 🙂 Riskgrynsgröt däremot har jag inte provat att koka gröt på men jag ser inget hinder för att det inte skulle gå fungera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *