Vegetarisk mat

Rätter till storkok

För att laga storkok behöver du några rejält stora grytor och ugnsformar. Vissa rätter lämpar sig särskilt väl att tillaga i stora mängder och att sparas i kyl eller frys. Medan potatis, pasta och sallader lätt blir mosiga och trista kan en gryta eller gratäng tvärtemot bli godare dagen efter.

Gulasch

En härlig gryta som fungerar utmärkt att tillaga i en stor sats är ungersk gulasch. Med ingredienser som paprika, linser, potatis och lök i en mustig bas av tomat är grytan utmärkt för att förvaras i kylen och värmas upp. Tillaga gulaschen i en stor järngryta och tillaga under lång tid för den bästa smaken.

Gratänger

Att laga en gratäng är ett utmärkt sätt att ta tillvara på det som finns i kylen och frysa in i portionslådor. Se till att ha en riktigt god ost hemma, några ägg och mjölk så kan du enkelt förvandla ingredienser som pasta, broccoli och rester av det du har hemma till en god gratäng.

Pajer

En rätt som lämpar sig särskilt väl för infrysning är pajer av olika slag. Du kan antingen göra paj i en stor form eller göra mindre portionspajer i aluminiumformar som är enkla att ta fram och värma i ugnen.