Vegetarisk mat

Börja laga storkok

Tycker du att du spenderar för mycket tid i köket kan storkok vara något för dig. Genom att tillaga mycket mat på en gång så slipper du den dagliga planeringen och tillagningen av mat. Använd kyl, frys och mikrovågsugn till din fördel för att slippa en massa disk och städning.

Använd frysen smart

Se till att utnyttja de lagringsutrymmen du har i köket såsom kyl och frys. Det spar både tid och energi om du har egentillagade maträtter och halvfabrikat i frysen. Vissa maträtter lämpar sig särskilt väl för förvaring i frys såsom grytor, gratänger och pajer. Frys in de olika delarna av maträtten separat, till exempel ris och gryta var för sig. Du kan frysa in i matlådor av plast och om du har ont om utrymme i frysen kan det vara fördelaktigt att istället frysa in i påsar. Genom att platta till påsarna med mat spar du utrymme och de går också snabbare att tina upp. Om du föredrar att tillaga färsk mat varje dag kan du tillaga och frysa in sådant som grytbaser, såser och pajdegar. Då spar du en hel del tid och kan samtidigt snabbt och enkelt tillaga rätter med många färska ingredienser.

Tänk på hållbarheten

Om du gör många storkok är det viktigt att tänka på hållbarheten så att maten inte blir dålig. Vissa livsmedel ska man vara extra försiktig med såsom skurna sallader, kokt ris och köttprodukter. Får du exempelvis kokt ris över är det en god idé att frysa in riset direkt.