Indisk mat

Vegetariska proteinkällor

Som vegetarian är det angeläget att få i sig tillräckligt med protein, och det är en brännande fråga för många som funderar på att gå över till vegetarisk kost. Även om många vardagliga matvaror innehåller protein kan det vara svårt att nå upp till den mängd som behövs, men det finns emellertid några riktigt bra proteinrika livsmedel för vegetarianer.

Sojaprodukter

Soja är en mycket bra baljväxt för vegetarianer då den innehåller fullvärdigt protein. Det finns många sojaprodukter på marknaden som kan ersätta mjölk, biffar, kyckling och dylikt och många av dem är riktigt goda. Sojabönan avnjuts förmodligen bäst i form av den mångtusenåriga sojabönsosten tofu som har en unik konsistens och mild smak som lätt suger åt sig av marinader och såser. Tofu är ingen ersättning för ost utan kan närmast jämföras med kyckling i användningsområde och den passar fint i wok, soppa eller marinerad och stekt som ett tillbehör.

Kombinera proteinet

Andra proteinkällor som linser, ris, bönor och spannmål kan kombineras för att ge en bra blandning av aminosyror som är byggstenarna för protein. Många klassiska rätter som linser med ris, kidneybönor med majs eller kikärtor med bröd ger en god kombination av de aminosyror som du behöver.