Indisk mat

Innertemperatur för olika kött

Kött är en mycket stor del av många människors dagliga kost. Vissa äter kött på en daglig basis, medan andra äter det mer sällan. För att du ska vara säker på att du får ett kött som är riktigt gott och väl tillagat behöver du dock ha koll på innertemperaturen för olika kött.

Innertemperatur – kött, fågel, fisk och fläsk

Med hjälp av en bra termometer kan du enkelt ha koll på att du har uppnått rätt innertemperatur. Kom ihåg att både mör kyckling och smakrik fläskfilé behöver vara helt genomstekta.

Fläskfilé – Fläskfilé, eller fläsk överlag, ska ha en innertemperatur på 65 grader. Satsa alltid på ett svenskt kött för bästa resultat.

Kyckling – innertemperaturen på kyckling ska ha uppnått 72 grader för filé, lårfilé och lår. För hel kyckling och klubba ska temperaturen vara på 82 grader.

Rött kött – Innertemperaturen för rött kött varierar beroende på hur välstekt du vill ha den. 50 grader gäller för blodig, 56-60 för medium och 65-70 för välstekt.

Fisk – Även för fisk varierar temperaturen beroende på fisksort. I de flesta fall gäller minst 50 grader och maximalt 56 grader.

Indisk mat