Indisk mat

Specialiteter som måste provas

Det finns några indiska rätter som måste upplevas. Rätter som serveras rykande heta, med starka, nötaktiga, salta, söta och bittra smaker i perfekt harmoni. Friterade läckerheter, sprakande zissler och en helt vanlig kopp med chai; det finns så mycket att upptäcka i den indiska matkulturen.

Thali – den indiska lunchrätten

Om du vill prova på lite av varje från det indiska köket är maträtten thali ett perfekt alternativ för dig. I Indien serveras rätten ofta till lunch, och den serveras i ett tiotal små skålar på en större bricka. I skålarna brukar det vara åtminstone två olika linsgrytor och någon grönsaksgryta, samt såser, sallad och någon sötsak. Till rätten serveras ett mjukt tunnbröd som kallas roti och krispigt salta pappadums gjorda av linsmjöl.

Heta kryddiga knyten

Samosas är pyramidformade handflatsstora piroger som är friterade och fyllda med en chillistark blandning av potatis, ärtor, linser och lök. Ät dem rykande heta med en sked och njut av hetta, mos och krispighet i ljuv förening med en svalkande myntachutney som tillbehör.

Smaskigt naanbröd

Rätt tillagat är naan förmodligen ett av de godaste bröden som finns. Den särskilda smaken kommer från tillagningen i tandoriiugn och brödet innehåller förutom vetemjöl även yoghurt vilket gör det extra fylligt och gott. Penslade med olja och med milt peppriga svartkumminfrön ovanpå är de en riktig delikatess.

Sizzler – festlig upplevelse

Sizzler är en typ av maträtt som serveras på heta stenar och är ett vanligt inslag i menyn på indiska restauranger. Rätten bärs in sprakande het och innehåller ofta en blandning av färska grönsaker, grönsaksbiffar, kött eller fisk. Om du har tur kan det uppstå mycket fina karamelliserade smaker i denna heta rätt, såsom av ljuvlig karamelliserad vitkål.