Indisk mat

Ingredienser i det indiska köket

I det vegetariska indiska köket är ris och linser viktiga basvaror som utgör grunden för många rätter tillsammans med kryddor, olja och grönsaker. Här kan du läsa mer om ingredienserna i det indiska köket, såväl baljväxter som kryddor och grönsaker.

Baljväxter

Röda och gula linser är förmodligen de vanligaste baljväxterna i den indiska maten, och det är en råvara som är väldigt tacksam att tillaga tack vare sin korta koktid och deras höga näringsvärde. De har en mild och omtyckt smak som gör sig fint tillsammans med många kryddor. I indien kallas linser för dhal och det finns många recept med olika varianter av linsbaserade grytor. En del är mustiga med ingredienser som olja, riven kokos, vitlök och torkad chili, medan andra är milda och soppliknande. Det är vanligt att steka kryddor i samma gryta som man sedan tillagar linserna i, och ibland tillsätts stekta kryddor, lök och vitlök som en topping på grytan.

Ris är mycket vanligt i Indien och det ris som man kanske associerar mest med landet är det aromatiska och luftiga basmatiriset. Det är en riktig delikatess som lämpar sig särskilt väl för risrätterna pulao och biryani. Förutom som ingrediens i olika risrätter och som tillbehör till grytor ingår ris bland annat i den populära frukosträtten idli, vilket är en slags mjuk kaka av fermenterade svarta linser och ris.

Kryddor

Den indiska matlagningen vore inte vad den är utan kryddorna, och det här är några av de vanligaste:

  • Garam masala är en mycket populär kryddblandning som brukar innehålla spiskummin, gurkmeja, kardemumma, koriander, kanel, chili, ingefära och nejlika.
  • Gurkmeja är en viktig ingrediens i linsrätter och bidrar med en vackert gul färg och härlig smak. Det gäller att ta lagom mycket av denna fina krydda som lätt blir bitter om man tar för mycket.
  • Vitlök ingår ofta i grytor och den kan ibland brynas lite lätt i olja och serveras som topping eller mosas och kokas med i grytan.
  • Chili är en självklar ingrediens i det indiska köket, och hela torkade chilifrukter kan smulas ner och stekas i olja för en fin hetta. Chili kan även skivas upp och serveras färsk, särskilt grön chili som ger en fin smak.
  • Färsk koriander och mynta ingår i många såser eller strös över maten.

Grönsaker

De indiska grönsakerna är verkligen en smakupplevelse när de serveras inbäddade i kryddiga såser eller som färgglada tillbehör i en delikat biryani. Blomkål, potatis, spenat, tomat och olika slags gurkor är några vanliga grönsaker.