Indisk mat

Så gör du god mat på knäckebröd

Oavsett om det är en enkel och god middag till dig själv du är ute efter, eller om du ska bjuda på middag, kan det vara kul att inte alltid bjuda på det självklara. Tacos, grillat, fläskfilé och potatisgratäng är visserligen gott men det är också ganska vanligt att bjuda på. Så om du vill prova något lite nytt där hemma eller till bjudningen följer några förslag längre ner.

Knäckebröd är förmodligen något de flesta förknippar med frukost, mellanmål eller kvällsmat, men det går att göra matigare maträtter med knäckebröd också. Och att servera knäckebröd till en matbuffé känns väl nästan så svenskt det kan bli. Men är knäckebröd svenskt?

Är knäckebröd svenskt?

Eftersom det är så populärt med knäckebröd här, är det lätt att man antar att det kommer härifrån. Men är knäckebröd svenskt egentligen? Knäckebröd har som bekant en lång historia här i landet och det härstammar faktiskt härifrån.

Knäckebröd som varmrätt

Som varmrätt kan du faktiskt göra en pizza på knäckebröd. Du kan ha på precis vad du tycker passar, och göra den som om det vore en vanlig pizzabotten. Du kan alltså börja med en tomatsås, på med goda ingredienser och toppa med ost. Vilka ingredienser som passar beror mestadels på din smak, men under sommarhalvåret kan det vara extra gott med friska smaker som exempelvis oliver, ruccola, tomat, soltorkad tomat, rödlök, purjolök eller sparris.

Knäckebröd som kallrätt

Ett knäckebröd med ordentlig fyllning eller pålägg är ett bra sätt att bli mätt på samtidigt som du får något riktigt gott. Var inte rädd för att lasta på ordentligt med pålägg, och du kan absolut använda kalla potatis- eller kycklingsallader för att göra rätten matigare. Det är gott att toppa med sallad, och gör du en vegansk kan det mätta extra med färsk skivad avokado eller guacamole.

Knäckebröd som förrätt

I stället för tunnbrödssnittar kan du dela upp mindre bitar knäckebröd och lägga på goda fyllningar. Det går att göra på flera olika sorters knäckebröd med olika fyllningar, så du kan enkelt variera och erbjuda gästerna lite olika varianter.

Vill du göra det enkelt, passar det ofta bra att använda gårdagens rester till både pizzan och knäckebröd med matigare pålägg.