Indisk mat

Indisk matkultur

Det indiska köket karaktäriseras av användningen av kryddor vilket ger en rik smakupplevelse. Det är lätt att tro att allt handlar om curry – eller garam masala som kryddan vanligen kallas i Indien – men sanningen är att i indiska rätter är det balansen mellan de olika kryddorna som ger rätterna dess särskilda karaktär.

Många rätter på bordet

Något annat som karaktäriserar den indiska matkulturen är att det ofta finns många rätter på bordet, och på en indisk restaurang är det brukligt att dela på rätterna med de övriga gästerna runt bordet. Till skillnad från den svenska matkulturen där en tallrik vanligen innehåller lite av varje av kolhydrater, protein och sås är de indiska rätterna mer uppdelade. Man kombinerar exempelvis en risrätt i en separat behållare med en gryta från en annan skål. Ett undantag är det indiska lunchrätten thali, som erbjuder lite av varje på en och samma tallrik – dock uppdelat i mindre skålar.

Indisk mat äts traditionellt med händerna och ofta med hjälp av ett bröd såsom chapati, ett mjukt tunnbröd av vete. Man äter endast med högerhanden och händerna tvättas alltid innan måltiden. På indiska restauranger finns det ofta ett handfat i matsalsrummet så att det ska gå lätt att tvätta händerna.

Vegetariska rätter

En stor del av den indiska maten är vegetarisk, då det finns en lång tradition av att äta vegetarisk kost av religiösa skäl. På många restauranger serveras uteslutande vegetarisk mat medan andra har en blandad meny. Några vanliga köttråvaror är bland annat skaldjur, fisk, lamm och kyckling. Nötkött är mycket ovanligt då kon anses vara helig, vilket avspeglar sig på ett extraordinärt tydligt sätt på de indiska McDonalds-restaurangerna där hamburgaren bytts ut till burgare av kyckling, fisk eller potatis. Däremot är det vanligt med mjölkprodukter, såväl yoghurt som mjölk och den särskilda färskosten paneer.

Linser av olika slag är också mycket vanligt förekommande i det indiska köket, likaså råvaror som ris, spenat, mjölk, tomat, blomkål, potatis, kokos, cashewnötter, chili och färska örter som koriander. Rätterna är vanligen mycket färgstarka och kryddiga, och det förekommer även att man förstärker färgerna på maten med hjälp av färgpulver. Vidare finns det många olika sorters bröd och tunnbröd som äts till måltiderna och även friterade bröd och pannkakor som blir till en söt och delikat frukost.

Små såser och sötsaker

Chutney är ett namn på de såser som äts till många rätter och de serveras vanligen i en liten kopp. En vanlig variant är gjord på mango med hetta från chili och sötma av socker. Det är också vanligt med chutney på färsk mynta eller yoghurt. Mango chutney är väldigt sött och det är en favorit som har letat sig ända till våra breddgrader, men de indiska efterrätterna slår mangochutneyn i sötma. En vanlig efterrätt är gulab jamun som är friterade bollar gjorda av reducerad mjölk som serveras med en härligt söt sirap.