Spaniens stolthet är Cava, det mousserade vinet som oftast är torrt och härligt friskt. Cava är perfekt att ta fram när du vill lyxa till det men samtidigt inte betala jättemycket pengar. Det spanska mousserade vinet håller oftast en väldigt hög kvalité samtidigt som det är prisvärt. Cava tillverkas precis som champagne enligt den lite mer tidskrävande metoden som är att vinet jäser på flaska istället för i en stor tank. Cava kan göras på olika druvor och det finns olika klassificeringar efter hur mycket restsocker som finns i Cavan. Cava passar inte bara bra som umgängesdryck utan även perfekt till mat.
Tapas och japanska smaker passar utmärkt tillsammans med Cava
Eftersom Cava jäser på flaska blir bubblorna lite mindre. De små bubblorna ger en fräsch känsla i munnen och det gör att en Cava kan balansera upp fetare mat och kraftiga smaker på ett väldigt bra sätt. Den spanska Cavan passar extra bra till spanska smårätter. Tapas i form av ostar, olika röror och charkuterier är perfekt att äta tillsammans med en god Cava. Om du vill äta ost tillsammans med en Cava kan du med fördel välja milda ostar som är tillverkade på ko- och getmjölk. Krämiga ostar passar också väldigt bra. Till tapaskvällen kan du exempelvis bjuda på champinjoner som är frästa i vitlök, skivat kött, ett gott lantbröd och marinerade räkor. En spansk olivolja att doppa brödet i är också ett måste. Skaldjur är en annan typ av mat som passar väldigt bra med Cava som dryck. Till skaldjuren passar det bäst att välja festare såser av en mer naturlig karaktär. Japanska smaker och rätter som sushi är också något som går väldigt bra ihop med den spanska Cavan.